Relatietherapie

Wij begeleiden stellen en individuen bij hun vragen op het gebied van relaties. Conflicten in een relatie gaan er vooral over dat beide partners niet (meer) kunnen omgaan met wat het gedrag van de ander in hen oproept. Dat je niet meer in staat bent om te zien wat nu van jou is en wat van de ander. Dat het niet meer lukt om elkaar te vinden in een gezamenlijk verlangen. En dat je toch samen verder wil.

Bij de Academie voor Systemisch Werk zijn een drietal relatietherapeuten werkzaam, elk met een eigen achtergrond en werkwijze. Hieronder stellen zij zich voor:

Mincka van Houten

Mincka van Houten

GZ-psycholoog, EFT Core skills, advanced level I en II (relatietherapie)

In het werken met stellen ga ik ervan uit dat beide partijen er naar verlangen dat de verbinding hersteld wordt, maar niet meer weten hoe. Er is vaak veel “achterstallig onderhoud”: verdriet, angst en boosheid waardoor het niet meer veilig voelt om je te verbinden. De ander voelt dan als je vijand en niet meer als bondgenoot die het beste met je voor heeft.

Hoe kun je je verbinden en ook je vrij blijven voelen om je eigen pad te volgen? Hoe kun je de ander (weer) zien en ook jezelf laten zien ondanks de ruis van alles wat er is gebeurd tussen jullie? Hoe kun je blijven geloven dat de relatie niet meer het gif maar het medicijn van je eigen en de gezamenlijke groei kan zijn… En soms ook: hoe kun je samen besluiten dat het klaar is. Hoe ga je dan uit elkaar en als dat aan de orde is: hoe blijf je in respect voor elkaar samen ouders. Ik werk met een samenspel van methodieken: onderandere: systemisch, EFT, TA. Mijn specifieke aandachtsgebied ligt bij samengestelde gezinnen en opvoedingsvraagstukken.

Mincka heeft een wachtlijst.

 

Chris van den Brink

Chris van den Brink

EFT Core Skills, Advanced Level I en II

Een relatie is soms vanzelfsprekend, maar meestal niet. Twee mensen met hun eigen gehechtheid, overtuigingen, hun eigen pijnen en kwetsbaarheden die samen het avontuur aangaan! In goede tijden als de relatie of jijzelf niet zo onder druk staan, is er vaak niets aan de hand en lukt het om elkaar te vinden. Maar soms, meestal onder druk, lopen de (negatieve) emoties hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken.

In EFT gebruik je de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak pijn. Onder weglopen zit vaak pijn. Wanneer je kunt zeggen wat jou pijn doet of wat je nodig hebt, kan de ander iets voor je betekenen. Jij en de ander kunnen elkaar geruststellen en/of steunen wanneer jullie allebei je kwetsbare gevoelens kunnen tonen. Daarmee herstel je de onderlinge hechting, en lukt het beter om elkaar ook te vinden als het even minder goed gaat. Ik heb naast de EFT ook de individuele variant EFiT en de gezinsvariant EFFT als achtergrond.

Anouk Bloemers

Anouk Bloemers

Dramatherapeut, EFT io, Voice Dialogue, Systemisch relatietherapeut (Phoenix Utrecht)

“Naast relatietherapie en systemisch werken ligt mijn specialisatie op het gebied van psychodrama, EFT (i.o.) en voice dialogue. Bij deze methodieken is de overeenkomst dat partners elkaar weer leren begrijpen door te ervaren en begrip te krijgen voor de emotionele onderlaag van zichzelf en je partner. Het gaat ook om goede intenties weer laten en weer leren zien. Het zicht krijgen op de eigen en elkaars rouw, verlangens, boosheid, verdriet, het gemis, kan ervoor zorgen dat de verbinding langzaam weer tot stand kan komen.

Verder werk ik in het Toon Hermans Huis in Amersfoort met paren die te maken hebben met ziekte (kanker). Regelmatig zorgt ziekte ervoor dat de rollen ten opzichte van elkaar veranderen en dat er door schuld en schaamte niet meer aan elkaar verteld wordt, wat er eigenlijk verteld zou moeten worden. Het elkaar weer vinden in zware tijden is een spannende zoektocht naar elkaar, waar het op eieren lopen soms vervangen moet worden door elkaar weer laten horen wat je nodig hebt.”

Anouk werkt vanuit Leusden.

 

Geen verzekerde zorg
Relatietherapie bij de Academie voor Systemisch Werk komt niet in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

De kosten bedragen 130,00 per klokuur excl. 21% btw.                                                                             

Wil je meer weten of wil je direct een afspraak maken, neem dan contact op via 0575 – 46 99 71 of vul het contactformulier in.

Wij hebben samen relatietherapie gehad van Johan. Eerst waren we een beetje sceptisch, zou hij wel integer met ons omgaan? We waren bang dat hij misschien toch (onbewust) partij zou kiezen voor een van ons.

Die angst werd tijdens het kennismakingsgesprek al meteen weggenomen. We hadden meteen een klik en vonden hem een warme, integere man met gevoel voor humor.

Johan heeft ons toen uitgelegd hoe hij te werk gaat. Hij gaat er vanuit dat alles waar je tegenaan loopt in je relatie, iets zegt over jouzelf en over je achtergrond.

Hij gaat daarom elke sessie met 1 persoon aan het werk, de ander kijkt toe en krijgt door de observatie meer begrip en compassie (zijn bewoording) voor de trauma’s/kinderpijnen van de ander. Hij gaat je niet (proberen te) veranderen, maar hij helpt je kijken waarom je ‘reageert zoals je reageert’ in bepaalde situaties. Je krijgt daardoor meer inzicht in jezelf en je patronen (en je partner ook).

Wij hebben de relatietherapie als erg prettig ervaren en vinden dat je als stel veilig met je vragen bij Johan terecht kunt. Hij is een goed invoelende, professionele therapeut.

Koppel, man en vrouw, begin 40

Omdat wij op sommige punten niet verder konden ontwikkelen en vastliepen in ons samengestelde gezin hebben wij Mincka om hulp gevraagd. Door het bloot leggen en bespreekbaar maken van diepere lagen dan de primaire inhoud of emotie kregen wij inzichten en inspiratie om nieuwe stappen te zetten, waar we direct na ieder coachsessie mee aan de gang konden. Mincka is daarin direct, positief en begripvol, waardoor wij ons beiden begrepen voelen in hetgeen wij bij de ander of onszelf tegenkwamen of in vastliepen. De gezinsopstelling was daarin bijvoorbeeld heel verhelderend maar ook de verdiepende vragen die Mincka stelt die ieder van ons heldere nieuwe inzichten gaf om mee te nemen in onze eigen opstelling en gedrag binnen onze uitdagende rol van stiefouder en ouder. Kortom heel prettig om zo geïnspireerd en gespiegeld te worden waardoor wij ons verder kunnen ontwikkelen als mens, binnen onze relatie en in en met ons samengestelde gezin.

Ondernemer, consulent.

Wij zijn bij Mincka terecht gekomen omdat we binnen onze relatie vastliepen in de patronen die we zelf niet konden doorbreken, en waardoor we steeds vaker tegenover elkaar kwamen te staan. Best spannend, zo’n traject aan te gaan. Mincka weet echter met haar warme empathische persoonlijkheid een veilige omgeving te realiseren. Mincka heeft een directieve aanpak, gaat confrontaties niet uit de weg, maar weet deze met humor en lichtheid te verbinden. Met haar ervaring en kunde lukt het haar heel snel de rode draad te zien, patronen te herkennen en verbindingen te leggen, maar vooral te laten zien en te helpen ontdekken waar mogelijkheden liggen.