Basisopleiding Systemisch Werk 

De Basisopleiding Systemisch Werk wil professionals inzicht geven en vaardigheden leren in het opstellingenwerk volgens de principes van Bert Hellinger en zoals dit verder is ontwikkeld door andere professionals. In de opleiding ligt de focus op het ontwikkelen van het systemisch waarnemen, het vullen je van systemische toolkit en het ontwikkelen van je systemisch vakmanschap. Na het afronden van de opleiding kun je zelfstandig systemische interventies inzetten en heb je toegang tot de vervolgopleidingen.  

Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor mensen die werken als therapeut, trainer en/of coach, leidinggevende, in het bedrijfsleven, onderwijs of in de gezondheidszorg zoals psychologen, psychosociaal therapeuten, haptotherapeuten, creatief therapeuten, integratief therapeuten en verlies-en traumatherapeuten. Lees hier wat deelnemers schrijven over deze opleiding. 

Doelstelling
Kort samengevat gaat de opleiding over het leren herkennen van en werken met systemische thema’s bij coachees, cliënten en medewerkers. Hiervoor is het belangrijk dat je als deelnemer bereid bent om je eigen systemische thema’s en overdrachtsfenomenen te onderzoeken en verhelderen. Leren herkennen van je eigen instinctieve bewegingen is voorwaardenscheppend om systemisch en vakkundig te kunnen begeleiden. Kennis over de karakterstijlen (Maskers) gebruiken we om je dit te leren ontdekken. 

Je oefent je in het je bewust worden van “het wetende veld” en om te begeleiden vanuit het “stille midden”. Dit houdt in dat je je de fenomenologische basishouding en manier van waarnemen van leven, dood, familiesystemen en grotere maatschappelijke systemen eigen maakt: het “erkennen wat is”.

Praktisch gezien ontwikkel je vaardigheid in het herkennen van en werken met verstrikkingen zoals: in de balans van geven en nemen, plek en volgorde. Het oefenen met verschillende werkvormen zoals opstellingen in een groep of individueel, opstellingen met sjablonen(grondankers), poppetjes of met behulp van visualisaties. 

We zullen kennismaken met verschillende thema’s in opstellingen zoals bijvoorbeeld: familieproblemen, relatieproblemen, lichamelijke of psychische kwalen, keuzeproblemen. 

Onderaan deze pagina kun je de studiegids met alle inhoudelijke informatie inzien.

Klik hier voor een inschrijfformulier, een ingevuld inschrijfformulier mag gestuurd worden naar info@academievoorsystemischwerk.com 

 

De eerstvolgende groep start in het najaar 2023:

Basisopleiding Systemisch Werk 2023/2024  (BSW10)

Blok 1:                                  8 & 9 september

Blok 2:                                  6 & 7 oktober

Blok 3:                                  3 & 4 november

Supervisie:                           18 november

Blok 4:                                  8 & 9 december

Blok 5:                                  12 & 13 januari

Oefendag:                            26 januari

Blok 6:                                  8 & 9  februari

Blok 7 (Testing):                15 & 16 maart

 

Basisopleiding Systemisch Werk 2024  (BSW11)

Blok 1:                                  2 & 3 februari

Blok 2:                                  1 & 2 maart

Blok 3:                                  22 & 23 maart

Supervisie:                           5 april

Blok 4:                                  19 & 20 april

Blok 5:                                  17 & 18 mei

Oefendag:                            31 mei

Blok 6:                                  7 & 8 juni

Blok 7 (Testing):                  5 & 6 juli

 Praktische informatie
Er zijn 14 lesdagen en twee keer een halve dag supervisie die begeleid worden door Johan de Jong en Mincka van Houten (najaar 2023). De trainingslocatie (BSW9) is in “De Kapel Voorst”, Enkweg 1, 7383 CV Voorst.

Naast actieve deelname op deze dagen wordt er van deelnemers verwacht dat ze literatuur bestuderen (“Vonken van verlangen” van Wibe Veenbaas e.a. en “Opstellingenwerk” van Evelien Hogeweg) en tussen elk lesblok door in intervisiegroepen aan de slag gaan. Daarnaast werk je aan een procesverslag/persoonlijk statuut (Hoe zet jij jezelf in de wereld, je moreel kompas). Dit document maakt onderdeel uit van de certificering.

De opleiding wordt door de deelnemers gewaardeerd met een 9 voor de vakinhoudelijke kwaliteit, een 9 voor de onderwijskundige kwaliteit, een 7,5 voor de literatuur en een 8,8 voor de organisatie van de opleiding. 

Kosten
De kosten voor deze opleiding, bestaande uit 14 lesdagen en twee dagdelen supervisie, bedragen 3.250 euro. Dit is inclusief koffie, thee en een biologische vegetarische lunch. 

Deze opleiding is vrijgesteld van btw. Er is een maximum van 16 deelnemers.

Accreditaties

Aan de opleiding Basisopleiding Systemisch Werk zijn 90 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie treft u aan op: www.NOBCO.nl

De accreditaties voor de VVH (Vereniging voor Haptotherapeuten), de SKB (Stichting Beroepsscholingen in de Psychosociale Complementaire Gezondheidszorg) en NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten) zijn toegekend.

Aan de basisopleiding Systemisch Werk zijn 5 EC punten toegekend als geaccrediteerde bij- of nascholing voor grote beroepsverenigingen zoals de BATC en de VBAG (CAT, FAGT, LVNG, NVST, VIV en VVET). De opleiding is te vinden onder scholingsnummer K10944 op de website van het KTNO. Studiebelasting: 5 EC.

Ontwikkelen gaat in deze opleiding over het niet-weten. Het is nogal een paradigma shift voor mij geweest als technisch ingenieur. Om systemisch te kunnen werken heb ik vertrouwen gekregen dat alle informatie er al is, heel bijzonder. Voor mij een goede aanvulling op mijn haptonomie- en coaching methoden. Nu in de praktijk brengen en integreren.

De begeleiding door Mincka en Johan is altijd met liefde gedaan, met een heerlijke mix van humor, confrontatie, duidelijkheid en zachtheid. Ik raad deze opleiding aan voor coaches en teambegeleiders.

Angelique Schrama

Mission Matters BV

Ik vond de opleiding heel bijzonder en waardevol. Ik raad deze dan ook zeer aan. Zowel het vak als opsteller leren maar deze vooral leren door het zelf te ervaren. Het heeft een dubbel doel waardoor je leert in je vak en groeit als mens. Hoe mooi is dit. Een oprechte aanrader.

Chiene Hulst