Basisopleiding Systemisch Werk

De Basisopleiding Systemisch Werk wil professionals inzicht geven en vaardigheden leren in het opstellingenwerk volgens de principes van Bert Hellinger en zoals dit verder is ontwikkeld door andere professionals. In de opleiding ligt de focus op het ontwikkelen van het systemisch waarnemen, het vullen je van systemische toolkit en het ontwikkelen van je systemisch vakmanschap. Na het afronden van de opleiding kun je zelfstandig systemische interventies inzetten en heb je toegang tot de vervolgopleidingen.  

Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor mensen die werken als therapeut, trainer en/of coach, leidinggevende, in het bedrijfsleven, onderwijs of in de gezondheidszorg zoals psychologen, psychosociaal therapeuten, haptotherapeuten, creatief therapeuten, integratief therapeuten en verlies-en traumatherapeuten. Lees hier wat deelnemers schrijven over deze opleiding. 

Doelstelling
Kort samengevat gaat de opleiding over het leren herkennen van en werken met systemische thema’s bij coachees, cliënten en medewerkers. Hiervoor is het belangrijk dat je als deelnemer bereid bent om je eigen systemische thema’s en overdrachtsfenomenen te onderzoeken en verhelderen. Leren herkennen van je eigen instinctieve bewegingen is voorwaardenscheppend om systemisch en vakkundig te kunnen begeleiden. Kennis over de karakterstijlen (Maskers) gebruiken we om je dit te leren ontdekken. 

Je oefent je in het je bewust worden van “het wetende veld” en om te begeleiden vanuit het “stille midden”. Dit houdt in dat je je de fenomenologische basishouding en manier van waarnemen van leven, dood, familiesystemen en grotere maatschappelijke systemen eigen maakt: het “erkennen wat is”.

Praktisch gezien ontwikkel je vaardigheid in het herkennen van en werken met verstrikkingen zoals: in de balans van geven en nemen, plek en volgorde. Het oefenen met verschillende werkvormen zoals opstellingen in een groep of individueel, opstellingen met sjablonen(grondankers), poppetjes of met behulp van visualisaties. 

We zullen kennismaken met verschillende thema’s in opstellingen zoals bijvoorbeeld: familieproblemen, relatieproblemen, lichamelijke of psychische kwalen, keuzeproblemen. 

Onderaan deze pagina kun je de studiegids met alle inhoudelijke informatie inzien. Wil je je inschrijven voor de opleiding, dan kun je een inschrijfformulier opvragen via het secretariaat, info@academievoorsystemischwerk.com of bel 0575 – 46 99 71.

De eerstvolgende groep start in het najaar van 2024:

Basisopleiding Systemisch Werk 2024/2025 (BSW12)

Blok 1:                                  13 & 14 september 2024
Blok 2:                                  11 & 12 oktober 2024
Blok 3:                                  15 & 16 november 2024
Supervisie:                         29 november 2024
Blok 4:                                  13 & 14 december 2024
Blok 5:                                  17 & 18 januari 2025
Oefendag:                          24 januari 2025
Blok 6:                                  7 & 8 februari 2025
Blok 7 (Testing):              14 & 15 maart 2025

NB. Er is een wachtlijst voor deze opleiding. Er kunnen nog mensen afvallen, dus schrijf je vooral nog in.

Basisopleiding Systemisch Werk 2025 (BSW13)

Blok 1:                                  10 & 11 januari 2025
Blok 2:                                  31 januari & 1 februari 2025
Blok 3:                                  7 & 8 maart 2025
Supervisie:                         21 maart 2025
Blok 4:                                  4 & 5 april 2025
Blok 5:                                  9 & 10 mei 2025
Oefendag:                          23 mei 2025
Blok 6:                                  30 & 31 mei 2025
Blok 7:                                  27 & 28 juni 2025

 

Praktische informatie
De Basisopleiding bestaat uit 14 lesdagen, een halve dag supervisie en een oefendag. BSW 12 start in september 2024 en wordt begeleid door Mincka van Houten & Johan de Jong. De Basisopleiding vindt plaats in ‘Het Poortgebouw Eefde’, Kazerneplein 6, 7211 BM Eefde. Naast actieve deelname op deze dagen wordt er van deelnemers verwacht dat ze literatuur bestuderen (“Vonken van verlangen” van Wibe Veenbaas e.a. en “Opstellingenwerk” van Evelien Hogeweg) en tussen elk lesblok door in intervisiegroepen aan de slag gaan. Daarnaast werk je aan een procesverslag (Hoe zet jij jezelf in de wereld, je moreel kompas). Dit document maakt onderdeel uit van de certificering.

De opleiding wordt door de deelnemers gewaardeerd met een 9 voor de vakinhoudelijke kwaliteit, een 9 voor de onderwijskundige kwaliteit, een 7,5 voor de literatuur en een 8,8 voor de organisatie van de opleiding. 

Kosten
De kosten voor deze opleiding, bestaande uit 14 lesdagen, één dagdeel supervisie en één oefendag, bedragen 3.500 euro. Dit is inclusief koffie, thee en een lunch. 

Deze opleiding is vrijgesteld van btw. Er is een maximum van 18 deelnemers.

Accreditaties

Aan de opleiding Basisopleiding Systemisch Werk zijn 90 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie treft u aan op: www.NOBCO.nl
(Kenmerk: 230811-SM-038)

De accreditaties voor de VVH (Vereniging voor Haptotherapeuten), de SKB (Stichting Beroepsscholingen in de Psychosociale Complementaire Gezondheidszorg) en NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten) zijn toegekend.

Aan de basisopleiding Systemisch Werk zijn 4,5 EC punten toegekend als geaccrediteerde bij- of nascholing voor o.a. de NVST. De opleiding is te vinden onder scholingsnummer K10944 op de website van het KTNO. Studiebelasting: 4,5 EC.

Ontwikkelen gaat in deze opleiding over het niet-weten. Het is nogal een paradigma shift voor mij geweest als technisch ingenieur. Om systemisch te kunnen werken heb ik vertrouwen gekregen dat alle informatie er al is, heel bijzonder. Voor mij een goede aanvulling op mijn haptonomie- en coaching methoden. Nu in de praktijk brengen en integreren.

De begeleiding door Mincka en Johan is altijd met liefde gedaan, met een heerlijke mix van humor, confrontatie, duidelijkheid en zachtheid. Ik raad deze opleiding aan voor coaches en teambegeleiders.

Angelique Schrama

Mission Matters BV

Ik vond de opleiding heel bijzonder en waardevol. Ik raad deze dan ook zeer aan. Zowel het vak als opsteller leren maar deze vooral leren door het zelf te ervaren. Het heeft een dubbel doel waardoor je leert in je vak en groeit als mens. Hoe mooi is dit. Een oprechte aanrader.

Chiene Hulst