Anita van Ostaden

Mijn eigen pad in persoonlijke groei en bewustzijnsontwikkeling kan ik het beste verwoorden middels een gedicht van Kahlil Gibran:

“Als je staat aan het begin van je kennen, sta je aan het begin van je voelen.
Wie alleen kan zien wat het licht onthult en alleen kan horen wat het geluid verkondigt, ziet en hoort eigenlijk niets. De werkelijkheid van iemand anders
is niet gelegen in het feit wat hij je onthult, maar in wat hij je niet kan onthullen.
Als je hem dus wilt begrijpen, luister dan niet naar wat hij zegt, maar veel meer naar wat hij niet zegt.
Jij en ik blijven vreemden voor het leven, voor elkaar en voor onszelf, tot de dag waarop jij spreekt en ik luister, omdat ik meen dat jouw stem mijn eigen stem is en ik, wanneer ik voor je sta, meen dat ik mezelf zie staan voor een spiegel.

Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen tussen mensen. We zijn allemaal onderweg en we komen allemaal hobbels op deze weg tegen. Als we bereid zijn om elkaar te zien, te horen, te voelen en te begrijpen, dan hoeft dit niet een eenzame weg te zijn. Dan ontmoeten we elkaar in dat wat ons (in) wezen verbindt en zijn we samen onderweg.

Ik geloof in persoonlijke ontwikkeling. Dat is niet de lat hoog leggen en alsmaar meer en meer doen. Het heeft meer te maken met ont-wikkelen. De maskers afleggen en jezelf onthullen en zichtbaar maken, waardoor jij je in deze wereld kunt uitdrukken zoals jij dat diep van binnen voelt. Je hart volgen, wordt het ook wel genoemd.

Ik vervul in mijn leven verschillende rollen, waarin ik de verbinding wil maken met mezelf en met de ander.

Ik werk al sinds de jaren 90 als trainer, opleider, coach en counselor in verschillende methoden en vakgebieden: Communicatie, NLP, Systemisch Werk (familie- en organisatieopstellingen), Traumabegeleiding (traumaopstellingen), Ademwerk, Relatietherapie, Loslaatcoaching en Conflictadvies. Mijn laatste toegevoegde rol is die van Vertrouwenspersoon en opleider Vertrouwenspersonen (basisopleiding en bij- en nascholing).

Ik ben sinds 1999 zelfstandig ondernemer en ik heb in de loop van de tijd verschillende organisaties opgericht. In 2015 heb ik mijn opleidingsinstituut in NLP en Systemisch Werk verkocht om weer wat ‘kleiner’ te kunnen leven en werken. In dat jaar ben ik ook verhuisd naar een boerderij op het platteland, zodat ik dicht bij de natuur ben. Ik wandel elke dag en geniet dan van de jaargetijden, de vogels, de bomen, eigenlijk van alles dat leeft. De zin van het leven is wellicht niet kenbaar. We kunnen echter wel een zinvol leven leiden, door te ontdekken wat werkelijk belangrijk is en dat tot onze hoogste prioriteit te maken.