Het spel op de wagen

 

Ken je dat gevoel dat je weer opgelucht kunt ademen, dat je ruimte ervaart, je lijf weer voelt, de energie weer stroomt en de lucht geklaard is. Deze beelden krijgen we vaak terug na een intensieve samenwerking met bijvoorbeeld directie of managementteams of van familieleden die samen een familiebedrijf runnen.

Opnieuw opgelucht kunnen ademen en elkaar weer onbevangen kunnen ontmoeten omdat kwesties die al lang spelen uitgesproken en gedeeld kunnen worden. Vaak thema’s waar we het niet hardop over hebben en die tegelijkertijd elke dag opnieuw grote invloed hebben op de manier waarop we met elkaar communiceren en samenwerken. Elkaar onbevangen kunnen ontmoeten is een voorwaarde voor een creatieve, vitale en mensgerichte organisatie.

Opnieuw insluiten wat is uitgesloten
Het spel op de wagen brengen, opnieuw insluiten wat is uitgesloten doe je niet zomaar. Het uitsluiten van thema’s, het rondom plekken der moeite heen werken heeft ook een functie, of heeft op z’n minst een functie gehad.

Uitsluiten en rondom kwesties heen werken gaat een hele tijd ‘goed’ totdat……..bijvoorbeeld omzet en winst teruglopen of het ziekteverzuim stijgt, de organisatie met reputatieschade geconfronteerd wordt, het verloop onder de medewerkers toeneemt of gezinnen en hele families vastlopen.

Het spel op de wagen maakt zichtbaar wat niet gezien mocht worden. Ook ieders rol bij het ontstaan en in stand houden daarvan mag zichtbaar worden, voorbij goed en fout. Opgelucht ademen kan weer als alles er mag zijn, alles weer een plek krijgt.

Ruimte scheppen voor het hele verhaal vraagt om een keuze
‘Het spel op de wagen’ vraagt een keuze om een nieuw perspectief te willen verkennen. Het begint altijd bij jezelf. Een nieuw en onbekend veld betreden, een veld dat uitnodigt om je op een vernieuwende manier met jezelf en met elkaar te verbinden. Dat gaat niet zonder moeite. en niet zonder leren en fouten mogen maken.

Ook voor ons, als begeleider van deze processen, is het spannend. Geen leren zonder moeite, geen contact zonder kwetsbaarheid. Het loont!

 

Toegang vinden
tot iets wat we niet kennen
Niet kunnen kennen
behalve
vanuit innerlijke verbondenheid
en de zin tot deelname.

De taal achter de tekens
leren verstaan
het verwarrende vreemde
binnenlaten
en ons eigen maken.

Zintuig van deelname

 

Joke Goudswaard

 

Dit blog is geschreven door Paul Nyst, trainer en organisatieadviseur bij Healthy Company Consultants.