‘Wanneer het echt spannend wordt’ over relatiecoaching in organisaties

 

‘Waarom doe jij de opleiding tot relatietherapeut?’ Deze vraag heb ik het afgelopen half jaar vaak gehoord. ‘Jij werkt veel in organisaties en relatiecoaching gaat toch over liefdesrelaties tussen mensen?’ Dat klopt. Maar het veld van relaties is veel breder dan alleen liefdesrelaties. Relatiecoaching kun je toepassen bij alle betekenisvolle relaties op de horizontale lijn. En dan gaat het dus ook over relaties in organisaties, zoals tussen leden van Raden van Bestuur, directieteams en managementteams. Wat als deze relatie zo onder druk staat, dat het niet meer gaat, dat je er samen niet meer uitkomt en dat de organisatie er last van krijgt? Dan kan relatiecoaching een effectieve interventie zijn.

Wanneer het echt spannend wordt
Een conflict in een relatie, of het nu thuis is of op het werk, gaat er vooral over dat beide partijen niet (meer) kunnen omgaan met dat wat het gedrag van de ander in hun oproept. Dat je niet meer in staat bent om te zien wat nu van jou is en wat van de ander. Dat het niet meer lukt om elkaar te vinden in een gezamenlijk doel. Dat je op een bepaalde manier voor elkaar gekozen hebt, en in een werkrelatie soms zelfs tot elkaar veroordeeld bent, en dat je toch verder moet. Verder wil. Ook als het spannend is.

Vanuit systemisch perspectief
Relatiecoaching vanuit systemische perspectief gaat ervan uit dat de aanleiding van het conflict nimmer de oorzaak is. We staan dus ook niet te lang stil bij de aanleiding, bij de inhoud van het conflict. Want daar gaat het niet over. De oplossing ligt niet in eindeloze discussies over de inhoud, over welles-nietes, over waar of niet waar. Het gaat over de onderliggende dynamieken, de overdrachtsfenomenen tussen mensen, die maken dat beide partijen zich vastzetten in hun eigen gelijk. Een eigen gelijk waarin het nagenoeg altijd de schuld is van de ander.

Daar waar het echt over gaat
Het gaat over het leren kennen van je eigen instinctieve bewegingen in relatie tot dat wat de ander in je oproept. En dat je daar verantwoordelijkheid voor neemt, dat je stopt met het projecteren van je eigen pijn op de ander en dat je schuld neemt voor je eigen aandeel. Dan wordt helder welke taak jij te nemen hebt in de relatie. Want daar begint het. Bij jou. Altijd.

 

auteur: Johan de Jong