Leren begint bij stilzitten op een bankje!

 

Vorige week op de hondentraining heb ik weer veel geleerd. Een van de oefeningen weigert mijn hond gewoon, hoe hard ik ook m’n best doe, hij doet het gewoon niet.

Irritant, je hebt het idee dat iedereen naar je kijkt en ik voelde me een behoorlijke sukkel.

‘Ik zie je nou al een 10 minuten worstelen en ook 10 minuten op precies dezelfde wijze op je hond reageren, nou ja steeds iets luider. Wat wil je nou toch bereiken? geef de hond maar even hier, ga rustig even op dat bankje zitten, draai de film nog eens af en kom dan maar terug met een idee hoe jij, als baasje, dit nu aan gaat pakken. Zo wordt het niks!’

Daar zat ik dan, als een kleine jongen op de bank, behoorlijk gefrustreerd.

Wat had mijn trainer gelijk, wat zat ik gevangen in oude patronen met alle gevoelens die daarbij horen. Pas nadat ik dat kon ervaren en inademen kwamen de alternatieven voor een adequater en respectvoller ‘baasjes gedrag’.

Met nog een enkele aanwijzing van mijn trainer op mijn aangedragen alternatief hebben ik en mijn hond die avond goede vorderingen gemaakt.

Achteraf, met een blije hond, op weg naar huis realiseerde ik me wat een geweldige ‘hondentrainer’ ik heb.

Eerst neemt hij goed waar hoe ik het doe vervolgens grijpt hij, op een duidelijke wijze, in. Hij corrigeert niet en geeft me de tijd om zelf na te denken hoe ik weer een effectief ‘baasje’ wordt vanuit de vraag, ‘wat wil je bereiken?’

Dat wat ik bedacht had was de basis voor nog een enkele aanwijzing van zijn kant en de grootste beloning was een kwispelende hond die op zijn beurt ook veel heeft geleerd.

Wat ik dan leer is dat veranderen altijd bij mezelf begint, dat leren begint bij ‘stilzitten’ en naar mezelf kunnen kijken en dat het mij veel moeite kost om ronduit te erkennen dat ik zelf vaak oorzaak ben van stagnatie.

In dat leerproces ontstaat ruimte en ga ik voor in wat ik wil bereiken.

Het resultaat; een baas en een hond die elkaar vertrouwen en die beiden plezier hebben en houden in leren

 

Ik ga vaker eens even op ‘het bankje’ zitten!

 

 

Paul Nyst is trainer en coach bij Healthy Company Consultants.